Probiotiká alebo prebiotiká?

Probiotiká sú živé mikroorganizmy, ktoré sa usádzajú na stenách hrubého čreva, kde napomáhajú správnemu tráveniu. Bránia tiež premnoženiu škodlivých baktérií. Probiotiká potrebujú k životu vlákninu – nestráviteľnú zložku potravy. Kde ich nájdeme?
Najnovšie vedecké štúdie z oblasti probiotík poukazujú na to, že sú nielen kľúčom k zlepšeniu zdravia, posilneniu imunitného systému a liečbe tráviacich problémov, ale že zároveň podporujú aj duševné zdravie a zlepšujú stav niektorých neurologických ochorení.Bakteriálna mikroflóra zažívacieho traktu predstavuje zložitý ekosystém, v ktorom bolo identifikovaných viac ako 1 000 druhov rôznych baktérií. Tieto mikroorganizmy sú buď zdraviu prospešné, neutrálne alebo škodlivé.Vďaka priateľskej mikroflóre účinkom „dobrých“ baktérií dochádza k správnej premene potravy, vytváraniu vitamínov, mastných kyselín a iných telu prospešných látok. Okrem toho vylučovaním antibakteriálnych látok chránia organizmus pred premnožením patogénnych mikroorganizmov a plesní a majú priaznivý účinok na imunitu.

ČO SÚ TO PROBIOTIKÁ?

Ide o jednozložkové alebo viaczložkové kultúry živých mikroorganizmov, ktoré po podaní priaznivo ovplyvňujú črevnú mikroflóru a zdravotný stav prijímateľa. Medzi probiotiká sa v súčasnosti radia bakteriálne kmene Lactobacillus, Bifidobacterium, Streptococcus, Enterococcus a kvasinkové mikroorganizmy rodu Saccharomyces.

Okrem toho, že musia byť bezpečné a účinné, keďže sú podávané v živom stave, nesmú mať žiadne patogénne vlastnosti. Musia byť odolné voči žalúdočnej šťave, žlči, tráviacim enzýmom a produktom vzniknutým počas trávenia. Ďalšou z požiadaviek je, že musia byť humánneho pôvodu, dostatočne silno priľnúť k črevnému epitelu, aby mohli kolonizovať hrubé črevo.

Svojim antimikrobiálnym pôsobením musia dokázať ničiť patogénne baktérie a vírusy a zároveň preukázať pozitívne, imunitu ovplyvňujúce účinky. Možnosti ich využitia sú naozaj veľké a okrem liečebného efektu majú aj preventívny charakter.

AKÉ SÚ ICH POZITÍVNE ÚČINKY?

  • zlepšujú funkciu imunitného systému
  • zmierňujú príznaky chrípky a prechladnutia
  • znižujú nadspotrebu antibiotík
  • pozitívne ovplyvňujú zloženie črevnej mikroflóry
  • potláčajú rast nežiaducich baktérií
  • produkujú vitamíny skupiny B
  • znižujú hladinu cholesterolu
  • zvyšujú absorpciu vápnika a spomaľujú úbytok kostného tkaniva
  • umierňujú potravinovú alergiu a laktózovú intoleranciu
  • zmierňujú prejavy atopickej dermatitídy
  • zlepšujú akné
  • pomáhajú pri regulácii telesnej hmotnosti
  • pôsobia proti zubnému kazu, ochoreniam ďasien a zápalom v ústnej dutine
  • bojujú proti Helicobacter pylori – baktérii spôsobujúcej vredy
  • dosahujú priaznivé výsledky pri zápalových ochoreniach čriev, upravujú trávenie
  • znižujú výskyt a zmierňujú priebeh hnačiek
  • napomáhajú správnej defekácii
  • pôsobia proti vzniku kolorektálneho karcinómu

    AKO DLHO PÔSOBIA A KDE ICH NÁJDEME?

    Prípravky s obsahom probiotík sa preto preventívne podávajú pri vaginálnych a urogenitálnych infekciách, pri cestovateľskom dyskomforte, osteoporóze, hypercholesterolémii a v prevencii nádorov.

    Obsadenosť čreva podávanými probiotickými mikroorganizmami je iba prechodná. Po podaní ich počet postupne klesá, zostávajú v čreve ešte niekoľko dní, max. týždeň. Pravidelným užívaním je potrebné zabezpečiť ich stály výskyt. Obzvlášť vhodné sú počas liečby antibiotikami, mali by sa užívať 2 – 4 hodiny po podaní antibiotika.

    Bohaté spektrum je zastúpené aj v probiotických potravinách, kam patrí zakysankakefíržinčicaacidofilné a bifidové mliekojogurtbryndzakombucha a kyslá kapusta.

    SÚ VHODNÉ PRE KAŽDÉHO?

  • Aj keď doposiaľ používané probiotiká nepredstavujú pre pacienta žiadne riziko, nedajú sa odporúčať paušálne. Je potrebné pozrieť si zloženie, formu, vlastnosti deklarované výrobcom, prípadne existujúce klinické štúdie.Zvýšená pozornosť a opatrnosť by sa mala venovať najmä pacientom užívajúcim liečivá s imunosupresívnym účinkom a nedonoseným bábätkám. Tieto prípravky sú bežne dostupné v lekárni bez lekárskeho predpisu. Sú vyrábané vo forme kapslí, prášku, kvapiek či sirupu.

    PREBIOTIKÁ

    Ide o sacharidové súčasti potravy, ktoré nie sú stráviteľné bunkovými enzýmami tráviaceho ústrojenstva. Črevné baktérie ich však dokážu svojimi enzýmami štiepiť za vzniku látok, ktoré sa zúčastňujú na výžive črevného epitelu a ďalších metabolických procesoch.

    Po konzumácii majú priaznivý fyziologický účinok v podobe podpory rastu alebo aktivity niektorých kmeňov mikroflóry. Slúžia ako zdroj živín alebo „palivo“ pre prospešné baktérie žijúce vo vnútri čreva.

    KDE MÔŽEME PREBIOTIKÁ NÁJSŤ?

  • Typickým zdrojom prebiotických sacharidov je rozpustná vláknina inulín obsiahnutý najmä v koreni púpavy a čakanky, neupravovaný ovospšenica a jačmeň. Medzi prebiotiká patria aj iné formy vlákniny ako sú celulóza a pektín, ďalej laktulóza, laktosacharóza, fruktooligosacharidy, galaktooligosacharidy a podobne.V prirodzenej forme sú probiotiká prítomné v arabskej gume, cibuli, cesnaku, póre, kukurici, špargli, banánoch, topinambure, jicame, surovom mede a psylliu zo skorocela indického. Vo významnom množstve sú tiež jednou z najdôležitejších zložiek materského mlieka.

    BENEFITY VYŠŠIEHO PRÍJMU PREBIOTÍK:

    • zníženie rizika kardiovaskulárnych ochorení
    • zlepšenie trávenia
    • prevencia zápchy a hnačky
    • zníženie hladiny cholesterolu
    • zlepšenie hormonálnej rovnováhe a stresovej reakcie
    • prevencia zlomenín a možnej osteoporózy
    • zvýšenie imunitnej funkcie a protinádorovej ochrany
    • menšie riziko vzniku obezity
    • zníženie zápalových a autoimunitných reakcií

    ZÁVER

    Prebiotiká predstavujú veľmi dôležitú súčasť zdravej výživy. Je vhodné ich podávať aj oddelene ako doplnok stravy, pretože dnešný denný príjem vlákniny je veľmi malý. V kombinácii so živými mikroorganizmami – probiotikami – tvoria veľmi perspektívnu skupinu s označením synbiotiká.

    Vzhľadom k tomu, že zdravie našich čriev je úzko späté s mnohými inými telesnými funkciami, ich podávanie je dôležité nielen na posilnenie imunity v boji so zápalmi, ale aj na zníženie celkového rizika výskytu mnohých ochorení.

  • PharmDr. Martina Šutorová
  • Zdroj: lekar.sk
0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár