Probiotiká alebo prebiotiká?
ČO SÚ TO PROBIOTIKÁ?
Ide o jednozložkové alebo viaczložkové kultúry živých mikroorganizmov, ktoré po podaní priaznivo ovplyvňujú črevnú mikroflóru a zdravotný stav prijímateľa. Medzi probiotiká sa v súčasnosti radia bakteriálne kmene Lactobacillus, Bifidobacterium, Streptococcus, Enterococcus a kvasinkové mikroorganizmy rodu Saccharomyces.
Okrem toho, že musia byť bezpečné a účinné, keďže sú podávané v živom stave, nesmú mať žiadne patogénne vlastnosti. Musia byť odolné voči žalúdočnej šťave, žlči, tráviacim enzýmom a produktom vzniknutým počas trávenia. Ďalšou z požiadaviek je, že musia byť humánneho pôvodu, dostatočne silno priľnúť k črevnému epitelu, aby mohli kolonizovať hrubé črevo.
Svojim antimikrobiálnym pôsobením musia dokázať ničiť patogénne baktérie a vírusy a zároveň preukázať pozitívne, imunitu ovplyvňujúce účinky. Možnosti ich využitia sú naozaj veľké a okrem liečebného efektu majú aj preventívny charakter.
AKÉ SÚ ICH POZITÍVNE ÚČINKY?
- zlepšujú funkciu imunitného systému
- zmierňujú príznaky chrípky a prechladnutia
- znižujú nadspotrebu antibiotík
- pozitívne ovplyvňujú zloženie črevnej mikroflóry
- potláčajú rast nežiaducich baktérií
- produkujú vitamíny skupiny B
- znižujú hladinu cholesterolu
- zvyšujú absorpciu vápnika a spomaľujú úbytok kostného tkaniva
- umierňujú potravinovú alergiu a laktózovú intoleranciu
- zmierňujú prejavy atopickej dermatitídy
- zlepšujú akné
- pomáhajú pri regulácii telesnej hmotnosti
- pôsobia proti zubnému kazu, ochoreniam ďasien a zápalom v ústnej dutine
- bojujú proti Helicobacter pylori – baktérii spôsobujúcej vredy
- dosahujú priaznivé výsledky pri zápalových ochoreniach čriev, upravujú trávenie
- znižujú výskyt a zmierňujú priebeh hnačiek
- napomáhajú správnej defekácii
- pôsobia proti vzniku kolorektálneho karcinómu
AKO DLHO PÔSOBIA A KDE ICH NÁJDEME?
Prípravky s obsahom probiotík sa preto preventívne podávajú pri vaginálnych a urogenitálnych infekciách, pri cestovateľskom dyskomforte, osteoporóze, hypercholesterolémii a v prevencii nádorov.
Obsadenosť čreva podávanými probiotickými mikroorganizmami je iba prechodná. Po podaní ich počet postupne klesá, zostávajú v čreve ešte niekoľko dní, max. týždeň. Pravidelným užívaním je potrebné zabezpečiť ich stály výskyt. Obzvlášť vhodné sú počas liečby antibiotikami, mali by sa užívať 2 – 4 hodiny po podaní antibiotika.
Bohaté spektrum je zastúpené aj v probiotických potravinách, kam patrí zakysanka, kefír, žinčica, acidofilné a bifidové mlieko, jogurt, bryndza, kombucha a kyslá kapusta.
SÚ VHODNÉ PRE KAŽDÉHO?
- Aj keď doposiaľ používané probiotiká nepredstavujú pre pacienta žiadne riziko, nedajú sa odporúčať paušálne. Je potrebné pozrieť si zloženie, formu, vlastnosti deklarované výrobcom, prípadne existujúce klinické štúdie.Zvýšená pozornosť a opatrnosť by sa mala venovať najmä pacientom užívajúcim liečivá s imunosupresívnym účinkom a nedonoseným bábätkám. Tieto prípravky sú bežne dostupné v lekárni bez lekárskeho predpisu. Sú vyrábané vo forme kapslí, prášku, kvapiek či sirupu.
PREBIOTIKÁ
Ide o sacharidové súčasti potravy, ktoré nie sú stráviteľné bunkovými enzýmami tráviaceho ústrojenstva. Črevné baktérie ich však dokážu svojimi enzýmami štiepiť za vzniku látok, ktoré sa zúčastňujú na výžive črevného epitelu a ďalších metabolických procesoch.
Po konzumácii majú priaznivý fyziologický účinok v podobe podpory rastu alebo aktivity niektorých kmeňov mikroflóry. Slúžia ako zdroj živín alebo „palivo“ pre prospešné baktérie žijúce vo vnútri čreva.
KDE MÔŽEME PREBIOTIKÁ NÁJSŤ?
- Typickým zdrojom prebiotických sacharidov je rozpustná vláknina inulín obsiahnutý najmä v koreni púpavy a čakanky, neupravovaný ovos, pšenica a jačmeň. Medzi prebiotiká patria aj iné formy vlákniny ako sú celulóza a pektín, ďalej laktulóza, laktosacharóza, fruktooligosacharidy, galaktooligosacharidy a podobne.V prirodzenej forme sú probiotiká prítomné v arabskej gume, cibuli, cesnaku, póre, kukurici, špargli, banánoch, topinambure, jicame, surovom mede a psylliu zo skorocela indického. Vo významnom množstve sú tiež jednou z najdôležitejších zložiek materského mlieka.
BENEFITY VYŠŠIEHO PRÍJMU PREBIOTÍK:
- zníženie rizika kardiovaskulárnych ochorení
- zlepšenie trávenia
- prevencia zápchy a hnačky
- zníženie hladiny cholesterolu
- zlepšenie hormonálnej rovnováhe a stresovej reakcie
- prevencia zlomenín a možnej osteoporózy
- zvýšenie imunitnej funkcie a protinádorovej ochrany
- menšie riziko vzniku obezity
- zníženie zápalových a autoimunitných reakcií
ZÁVER
Prebiotiká predstavujú veľmi dôležitú súčasť zdravej výživy. Je vhodné ich podávať aj oddelene ako doplnok stravy, pretože dnešný denný príjem vlákniny je veľmi malý. V kombinácii so živými mikroorganizmami – probiotikami – tvoria veľmi perspektívnu skupinu s označením synbiotiká.
Vzhľadom k tomu, že zdravie našich čriev je úzko späté s mnohými inými telesnými funkciami, ich podávanie je dôležité nielen na posilnenie imunity v boji so zápalmi, ale aj na zníženie celkového rizika výskytu mnohých ochorení.
- PharmDr. Martina Šutorová
- Zdroj: lekar.sk